Geschiedenis

Het bedrijf is in april 1983 van start gegaan in de Paulus Potterstraat in Tongelre (Eindhoven). De Stoelenvlechtster (Riet van der Wijk-Smit) heeft het vak geleerd van haar buurman: Henk Gigold.
Henk Gigold was destijds een bekend stoelenvlechter in Eindhoven met een bijna legendarische wielerloopbaan: hij werd de Hollandse Amerikaan genoemd in de Ronde van Strijp 1.

Hoe je het vak kunt leren staat in diverse boeken beschreven, maar de fijne kneepjes van het vlechten moet je toch bij een ervaren iemand zien en te horen krijgen. Zelf bouw je de ervaring daarna verder uit.

In 1996 is De Stoelenvlechtster verhuisd naar Zeelst (gem.Veldhoven). Aan huis is een ruim ingerichte werkplaats waar het beschadigde vlechtwerk wordt vernieuwd of mogelijk wordt hersteld. Vlechtwerk wordt vervangen in vele meubels zoals: krukjes, stoelen, fauteuils, taboerets, tafels (met of zonder medaillon), bankstellen, horren van de c.v., enz..
 

Hoe gaat een reparatie nu in zijn werk?

U heeft een meubel waarvan het vlechtwerk beschadigd is..
U neemt contact op met De Stoelenvlechtster en maakt een afspraak. Tijdens die afspraak wordt verteld of het vlechtwerk wordt vervangen of gerepareerd. Ook wordt bekeken of het meubel opnieuw moet worden verlijmd. De kleur van de nieuwe vlechtmat of webbing wordt als regel bijna dezelfde kleur als de oude mat.
De prijs wordt overeengekomen en de levertijd wordt afgesproken (meestal 1,5 ŗ 2 weken).
De reparatie wordt uitgevoerd en als dat klaar is, dan wordt u opgebeld zodat u het gerepareerde meubel weer kunt ophalen.
 

Overige aktiviteiten

Naast reparaties wordt De Stoelenvlechtster ook gevraagd voor vlechtdemonstraties op middelbare scholen, bejaardenhuizen, meubelzaken en braderieŽn.
Elk jaar neemt De Stoelenvlechtster deel aan de Roefeldag in Veldhoven. Op de Roefeldag maakt de jeugd kennis met bedrijven in de regio. Op die dag vlechten alle jongeren die bij De Stoelenvlechtster komen, een eigen kleine stoelzitting. Op deze wijze leren ook de jongeren iets van dit bijzondere vak.

Ook manifesteert De Stoelenvlechtster zich in tijdschriften zoals Landleven.
Zie hier het artikel (PDF) of de website van Landleven.